zondag 8 mei 2011

Nu eens geen roze! En een handleiding

Ons neefje werd vandaag 2 en ook voor hem maakte ik een kroon! Volgens het kleine grote dametje was hij nu de prins en zij de prinses... Want haar kroon gaat elke dag wel op!


Ik heb er bewust voor gekozen hem niet verder op te pimpen met een 2 zodat hij hem altijd op kan. Het stofje met de werkauto's komt van het stoffenspektakel en het dunne grijze soort dunne spijkerstof kreeg ik met een hele stapel ander lappen van een vriendin.

Maar hoe maak je nu zo'n kroon?!

Nodig:

2 verschillende stofjes van ongeveer 15 bij 35 cm
1 reep stof van 6 bij 30 cm
Patroonpapier
Vlieseline, de allerdikste die je kunt vinden
Elastiek 2cm breed en 15 cm lang 
Naaigaren
Veiligheidsspeld

Teken een kroon met 3 punten op het patroon papier van ongeveer 35 cm lang en 15 cm hoog. Neem dit patroon over op de vlieseline. Strijk de vlieseline  op een van de 2 stofjes. Leg de stofjes met de goede kanten op elkaar. Naai netjes langs de vlieseline. Laat aan de onderzijde ongeveer 10cm over zodat de kroon gekeerd kan worden. Knip als je de kroon zover in elkaar hebt met ongeveer een 0.5 cm naadtoeslag. Bij de opening waardoor je de kroon hebt gedraaid een bredere naadtoeslag houden. Zet in de binnenhoeken een klein knipje tot aan het stiksel.
Draai de kroon binnenstebuiten. En stik langs de rand een extra stiksel. 
Stik de strook stof die je hebt in de lengte zodat je een band krijgt waar het elastiek door past. Draai deze strook ook binnenstebuiten en trek met een veiligheidsspeld het elastiek erdoor. De band is langer dan het elastiek maar daardoor kan het elastiek uitrekken. Meet de hoofdtrek van degene voor wie je de kroon wilt maken, zodat de kroon precies past. (Voor een 2 jarige is dit ongeveer 50cm) Ik maak de kroon altijd 1 a 2 cm minder groot dan de hoofdomtrek zodat hij goed blijft zitten.

Zet de band aan de kroon vast aan beide kanten van de kroon.
Versier hem met glitterfolie, strijkvelours, kralen, knopen, vilt ect ect.

Ik hoop dat het duidelijk is, zo niet laat het dan weten ik zal bij de volgende kroon die ik maak foto's maken en het met foto's verduidelijken.

Jurkje voor het kleine blonde dametje is bijna af, wel wat veranderd aan het patroon... wordt vervolgd


1 opmerking:

  1. Ziet er mooi uit! En bedankt voor de handige uitleg! Wat vond je neefje ervan? Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen