vrijdag 28 september 2012

Striktas, een tutorial

Om verder van mijn stikdip af te komen maakte ik nog zo'n zelfde tas met strik. Tornmesje bleef deze keer ongebruikt op tafel liggen. Ik maakte foto's niet geweldig, maar 's avonds met flits wordt het niet beter dan dit, van het proces en dus een tutorial.Het kost je denk ik een uurtje om hem ineen te zetten en een halve meter stof van 140/150 breed is genoeg. Kies wel een stevig stofje.

Nodig:
2 keer 33cmX42cm voor het tasdeel
2 keer 30cmX12cm voor bovenrand
2 keer 30cmX15cm voor binnenkant van de tas
2 keer 70cmX10cm voor de schouderbanden
1 keer 18cmX18cm en 1 keer 8cmX8cm voor de strik, kan ook groter, kleiner.

Voor de plooi zette ik een klein knipje in het midden van de lap van 33cmX42cm en dan in de 42 cm kant. Van het midden zette ik aan beide kanten een knipje bij 6 cm en vormde de plooi. Doe dit voor beide tasdelen.

Strijk de schouderbanden en de plooien (5cm). Stik de schouderbanden en zet ook een stiksel boven aan de plooien, dicht bij de rand, dit is een stiksel wat je later niet meer moet zien.

Stik met de verkeerde kanten op elkaar het lapje van 8cmX8cm draai het met de goede kant naar buiten en zigzag/overlock de uiteinden. Stik ook het lapje van 18X18 met de goede kant op elkaar maar stik ook de zijkanten, laat een stukje open om te keren. Knip de hoekjes weg. Keer het lapje. en stik de zijnaden door.
Laat de spelden nog even in de plooi zitten en stik de bovenranden aan de beide tasdelen. Daarna mogen de spelden eruit. Zigzag/overlock de naad en stik de twee delen door. Stik "de knoop" van de strik op de plek waar je hem wilt hebben, schuif de strik zelf door het oog wat je hebt gekregen.
Leg de tasdelen met de goede kant op elkaar en stik de zijnaden en de bodem.  Zigzag/overlock de naden. Om de tas meer diepte te geven stikte ik de hoeken extra, helaas heb ik daar geen foto van gemaakt. Maar hier deed ik dat al eens eerder.
Leg daarna de lapjes van 30cmX15cm met de goede kant op elkaar en stik de korte kant. Zigzag/overlock de naden. Leg een zoom in een van de lange kanten in de koker die je dan gekregen hebt. 
De schouderbanden spelde ik vast aan de tasdelen en stikte ik vlak langs de bovenrand vast. Ik stikte ze op 8 cm van de kant vast.
Keer daarna de tas binnenstebuiten en speldt de koker die je hebt gemaakt met de goede kant naar binnen aan de tas. En stik vast. Sla de koker naar de binnenkant van de tas en stik bovenaan door.
Klaar!! Is er iets niet duidelijk laat het mij weten! 
Ps vergeet mijn Give Away niet...

7 opmerkingen:

 1. Die stipdip is helemaal over, wat een schoontje en dank je wel voor de uitleg :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. weer iets voor op het lijstje om ooit te maken

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk! Mooi gemaakt! Ik ga de uitleg ook opslaan :) Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super! Want het is een pracht-tas! Dat strikje doet het he!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk! Dank je wel! Ik ga hem zeker maken!

  BeantwoordenVerwijderen